Tips voor het aanleggen van een prachtige tuin

06 Aug Door Soesjeshuis.nl

Of je nu een doorgewinterde tuinier bent of net begint aan je groene avontuur, het aanleggen van een tuin is leuk en spannend. Want gaat het eindresultaat wel naar je zin zijn? Dat hangt ervan af hoe je het aanpakt. Bij het aanleggen van een tuin zijn er verschillende belangrijke aspecten om rekening mee te houden. In dit blog delen we waardevolle tips die je zullen helpen bij het creëren van een prachtige tuin waar je trots op kunt zijn.

Formuleer je wensen

Begin met het scherp krijgen van wat je wilt bereiken met je tuin. Wil je een speelruimte voor kinderen, een plek om te ontspannen, een moestuin of een combinatie van dit alles? Maak een lijstje met jouw wensen, dit vormt het vertrekpunt voor de aanleg van jouw nieuwe tuin.

Check de tuingrond

De bodemkwaliteit in je tuin is van groot belang voor de groei van de beplanting. Check daarom of de planten die je op het oogt hebt goed gedijen op de plekken waar je ze neer wilt zetten. Soms kan het nodig zijn om de bovenste laag van de bodem om te scheppen en compost toe te voegen, zodat de bodemkwaliteit verbetert. Als de huidige beplanting het niet goed doet, dan is het verbeteren van de tuingrond meestal nodig. Doe je niks, dan is de kans groot dat de nieuwe beplanting ook niet goed groeit.

Kies de juiste mix van planten

Het beste is om een mix van planten samen te stellen waarmee je het gehele jaar door een groene tuin hebt. Dus een combinatie van seizoensplanten en winterharde planten. Overweeg ook om inheemse plantensoorten op te nemen, omdat deze vaak beter bestand zijn tegen lokale plagen en ziekten. En als laatste: vergeet de bijen niet! Bijen hebben het zwaar en hebben nectarplanten nodig. Ze zullen je dankbaar zijn als je hier rekening mee houdt bij het samenstellen van de beplanting.

Denk na over de afvoer van regenwater

De afvoer van regenwater wordt steeds belangrijker. We krijgen immers vaker te maken met hevige regenbuien waardoor tuin blank kan komen te staan. Je kunt het regenwater op verschillende manieren afvoeren en opvangen. Een eenvoudige methode is bijvoorbeeld door een regenton op de dakgoot aan te sluiten.

Maar je kunt het ook professioneler aanpakken door water op te vangen en te hergebruiken met behulp van een drainagesysteem en ondergrondse wateropvang. Je kunt het regenwater dan hergebruiken. Zo bespaar je op de waterrekening en belast je het milieu minder.

3D tuinontwerp laten maken

De aanleg van een nieuwe tuin vraagt nogal wat voorbereiding. Als je het overzicht wilt behouden en er zeker van wilt zijn dat je tuin straks aan je verwachtingen voldoet, dan raden we je aan om een 3D tuinontwerp te laten maken.

Op die manier kun je een virtuele wandeling door je tuin maken voordat je begint met de aanleg. Laat een 3D tuinontwerp altijd door een gespecialiseerd hoveniersbedrijf maken. Op die manier krijg je niet alleen een mooi ontwerp, maar wordt je ontwerp ook op haalbaarheid beoordeeld. Dus of je geen belangrijke zaken over het hoofd ziet. Wist je bijvoorbeeld dat bepaalde beplanting giftig kan zijn voor huisdieren? En dat er moderne technieken beschikbaar zijn waarmee je kunt voorkomen dat er tuinverzakking ontstaan? Een professionele hovenier neemt al dit soort dingen mee als het nodig is en verwerkt het in een tuinontwerp. Vervolgens kan de hovenier ook de tuinaanleg verzorgen.